.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

"Οκ" Γερουσίας για επιδρομή έως 60 ημερών στη Συρία χωρίς χερσαίες επιχειρήσεις

ΟΙ ΗΠΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ


Η Αμερικανική Γερουσία γλυτώνει τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα από τη γελοιοποίηση ανάβοντας το «πράσινο φως» μίας στρατιωτικής επιδρομής σε βάρος της Συρίας....
Όπως είπαν οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αποκλείει ωστόσο την εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία.

Διάταξη του σχεδίου που συμφωνήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, και το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες και αυτό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μία διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας. Γνωρίζουν πολύ καλά οι ΗΠΑ πώς αν εμπλακούν σε χερσαίες επιχειρήσεις ένας πόλεμος μπορεί να διαρκέσει χρόνια με σοβαρές απώλειες για τους Αμερικανούς.

Το σχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή σήμερα, θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο μετά την έγκριση του σχεδίου πώς ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα θα πάρει το πολυπόθητο «Οκ» για να ξεκινήσει πιθανότατα πυραυλικά χτυπήματα κατά της Συρίας.

Μία έστω επίθεση με πυραύλους γλυτώνει τις ΗΠΑ και τον Πρόεδρο τους από μία διεθνή γελοιοποίηση, γιατί ήδη έχουν υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα πολιτικό και διπλωματικό κυρίως μετά το «όχι» της Βρετανικής Βουλής, αλλά και τις σοβαρές ενστάσεις στο εσωτερικό της χώρας που έγκειται στη νομική βάση ενός χτυπήματος κατά της Συρίας.

Έχουν χάσει επίσης την αξιοπιστία τους, αφού ακόμη και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπάν Κι Μούν αμφισβητεί τη νομιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ κατά της Συρίας πριν ακόμη διαπιστωθεί ποιος έριξε τα χημικά.

Δεν αποκλείεται δε μία επιδρομή κατά της Συρίας να εκθέσει ακόμη περισσότερο τις ΗΠΑ και να προκαλέσει «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, όπως έχει προειδοποιήσει η Ρωσία.

[Πηγή]